htmlphp-Anders

Redovisningar av kursmoment


Redovisning Kmom01

Jag sitter på en mac, med OSX operativsystem. Jag använder normalt Firefox webbläsare för att surfa men har flera andra webbläsare för att testa med.

För att göra den här me-sidan har jag använt Jedit för att editera. Jag använder MAMPS servermiljö med Apache server och FileZilla (sftp) för att föra över till driftsmiljön.

Har aldrig gjort webbsidor "på riktigt" tidigare så det är en del att sätta sig in i.

Installationer av diverse programvara för att sätta upp labbmiljön tog lite tid men orsakade inga större problem. Sitter dock fortfarande och funderar lite över olika servermiljöer eftersom det verkar finnas en uppsjö av dem. Räknar kallt med att vi kommer in på det i senare kursmoment och gräver inte ner mig alltför djupt i det. Jag hade vissa problem med att uppdatera koden och se uppdateringen direkt på webbläsaren p.g.a. att jag var fast i mitt gamla windows/html -tankesätt vilket gjorde att jag försökte öppna PHP-filer direkt i webbläsaren. Detta orsakade visst huvudbry men åthjälptes kvickt med exemplarisk lärarhandledning.

Jag väntar fortfarande på boken (HTML CSS Complete Reference) som jag har beställt, så jag har fått läsa online, vilket är lite omständigt men fungerar.

Sidan kunde varit mycket mer unik, just nu är den helt baserad på instruktionerna i kursmomentet och följer därför den mallen näst intill slaviskt. Vi kommer förstås att lära oss även detta senare. För stunden har jag enbart ändrat lite färger och fonts (och ärligt talat har jag inte gjort sidan bättre genom att göra så).

/Anders Åkesson, wip12


Redovisning Kmom02

Jag använder förstås samma driftsmiljö som tidigare.

Nytt moment i kursen som bygger vidare på förra momentet så det har ju bara varit att fortsätta följa instruktionerna. Vissa nya element att ta till sig dock (tänker främst på HTML5). Blir mycket pillande med olika klasser och divs när man vill ändra style, speciellt för bild-länkar.

Jag satt länge och fipplade med opacity på bilder för att få till det som jag ville ha det och gjorde till slut en egen klass för en bildlänk, och en särskild klass för en annan grupp bildlänkar. Ser lite illa ut i stylesheeten men det funkar i alla fall.

Jag fick inte box+gradient att fungera i webbläsaren Opera vilket var irriterande men jag gräver inte ner mig för det utan väljer att ignorera det för nu, kanske klarnar det senare.

Hade problem med att validera, det finns vissa saker som helt enkelt inte validerar. Allt CSS som inte validerar är sånt som är gjort för att fungera i alla webbläsare (webkit, moz osv) så det struntar jag i. Det som inte validerar i HTML är det som har att göra med gradient och box och jag har inte fått det att fungera om jag gör som validatorn vill.

En bildlänk flyter över menyn när man krymper sidan. Bilden har opacity och jag tycker inte att den stör nånting så jag har låtit den vara.

Det finns vissa andra saker som jag prövat men inte fått till, vissa javascript och dylikt. Det ingår inte i momentet så det var inte viktigt. Kanske att man lär sig senare.

/Anders Åkesson, wip12


Redovisning Kmom03

Okey, ny vecka, nytt kursmoment. PHP. Inte jättekul om du frågar mig (konstig syntax), men uppenbarligen nödvändigt för att komma åt en massa funktioner som är väldigt användbara. Guiden hjälpte en hel del för mig som komplett nybörjare på alla sorters kodning. Hade undrat tidigare på vad ett bra sätt att inkludera vissa funktioner på en sida, snarare än att lägga in allt på hela webbplatsen, skulle kunna vara; och det fick jag svar på här med test-sidan.

Hade problem med en del i koden, vilket har lett till en hel del copy-pasteande (det är ett ord, jag lovar) så jag tror jag kommer få återkomma till koden och se över vad jag faktiskt har gjort. PHP-referensen är faktiskt väldigt användbar i det avseendet också.

Styleväljaren fungerade inte för mig. Det visade sig att det bara berodde på en felskrivning, när jag namngav filen.

Hade problem med sessions-funktionen, helt enkelt att få en session att vara en session och inte avbrytas hela tiden. Det visade sig att jag dels hade ett mellanslag i början av config-filen, och även ett mellanslag efter namnet på mappen (vilket jag förmodligen hade letat efter fram till jul om inte mos hade hjälpt mig) i vilken jag har alla filer som hör till siten. Det ska man inte ha. Så jag har lärt mig en hel del i det här kursmomentet, tror jag i alla fall. Framförallt lär man sig om och om igen att datorer inte låter en göra några misstag.

Vi får väl se i nästa kursmoment om nåt har fastnat…


Redovisning Kmom04

Det fjärde kursmomentet handlade helt och hållet om style; färger och fonts m.m. Jag hade väl inga större problem med kursmomentet, problemen handlar mer om att kunna fixa till saker som uppstår när man t.ex. ändrar färger. Då kan viss text helt plötsligt försvinna, bilder kan se konstiga ut och likaså länkar. Det blir mycket funderande, i fall för mig som har dålig fantasi när det gäller style. Det kanske är därför jag föredrar en övervägande vit stylesheet, kanske med vissa detaljer i färger som sticker ut. Jag har märkt att om man använder för mycket färger som background eller i bodyn så skapar man bara fler problem för sig själv.

Så den stylesheet jag har som standard ser i princip likadan ut som den gjorde före kursmomentet; vit, svart, grått. Om jag får välja framöver så kommer jag fortsätta att behålla den grunden. Jag vet inte om jag har tillräcklig kunskap ännu för att göra något mer avancerat i CSS.

Jag gjorde en ny navbar, en väldigt simpel dropdown. Jag vet inte om jag kommer behålla den. Den är funktionell och jag tycker att den flyttar fokus på innehållet på sidan snarare än själva navbaren. Den funkar dock inte särskilt bra när man krymper fönstret på webbläsaren, då kan menyn hamna helt fel i position och dölja annat innehåll. Kanske jag kommer på en bättre lösning framöver.

Överlag ett intressant kursmoment, ser fram emot nästa.

Redovisning Kmom05

Det här kursmomentet byggde vidare på tidigare kursmoment, med samma typ av sida som test-sidan och en vidareutveckling av stylesheet-väljaren. Jag har valt att göra vissa stylesheets med öppna rättigheter, bl.a. den stylesheet som heter editable. Jag ser ingen anledning att ha hela katalogen skrivbar, tror att det bara skulle skapa problem för mig om en massa ändringar görs till stylesheets som jag inte vill ska ändras. Skulle det vara ett krav att hela katalogen skall vara skrivbar så är det förstås enkelt fixat i Filezilla. Upplevde vissa konstigheter med stylesheetsen som jag tror kan ha att göra med sessionen men jag är inte helt säker.

Annonsplatsen orsakade inga större problem, om man bara följer instruktionerna så brukar det gå bra. Funderade lite över problematiken med att om nån annan fil än en textfil smyger sig in i data-mappen så kan annonsplatsen se väldigt konstig ut. Bilder som inte läses som en bild utan som symboler blir ju lite konstigt. Likaså brukar jag få filer som heter nåt i stil med DS store som inte heller läses in korrekt av webbläsaren från katalogen.

PHP-kodningen går väl sådär, det är inte direkt så att det sitter utan jag får gå tillbaks och kopiera många gånger för att få korrekt kod. Hoppas det lossnar inom kort. Jag borde kanske använda guiden mer.

Jag lade in övningen med en business-card creator på siten. Kul med lite nya HTML5 funktioner.

Då kör vi databaser i nästa kursmoment. Det ser jag fram emot. Känns som det blir intressant och som att annonsplatsen kommer kännas mer vettig om man får ner allt i en databas istället.


Redovisning Kmom06

Inga jätte problem uppstod i det här kursmomentet. Grunden fanns ju redan från tidigare kursmoment. Hade vissa problem med att läsa in databasen till en början. Det berodde på några felaktiga sökvägar och var inte jättesvårt att leta reda på. Trodde till en början att databasen skapades via siten, det gjorde att jag inte hade någon databasfil så självklart hittade inte php koden någon sådan fil. När jag insåg mitt misstag var det förstås enkelt att skapa databasfilen och inkorporera den via php pdo.

Att skapa en databas var ganska intressant, framförallt att se att det blir enklare att administrera. SQlite manager är väldigt användbart och lätthanterligt. Ska bli intressant att se framöver om större serverbaserade databaser kan administreras på liknande sätt.

Guiden var nog helt nödvändig för mig i det här kursmomentet. Om jag inte gått igenom den hade jag nog inte förstått hur allt hängde ihop överhuvudtaget. Kommer nog återvända till den framöver.

För övrigt tycker jag att det är skönt med lite mer lätthanterlig kod i SQL efter att ha slitit med php ett tag nu. Sen har ju förstås SQlite Manager ett grafiskt gränsnitt vilket förenklar allt än mer.


Redovisning Projektet

1.1

Projektet alltså. Jag valde att bara bygga vidare på me-sidan sedan tidigare kursmoment, självklart med annat innehåll men med samma struktur. Med facit i hand hade det kanske varit enklare att börja om från kursmoment 2 eller 3 och använda den strukturen för att ha lite friare tyglar. Nu blev vissa saker svårare att implementera på ett snyggt sätt. Jag har förmodligen använt ungefär lika mycket tid på projektet som tidigare kursmoment, vilket jag tycker har varit tillräckligt för att slutföra projektet men förmodligen inte tillräckligt för att få till en sida som jag stolt kunde leverera till en kund. Det har nog också varit mitt största problem; få till styling och funktionalitet så som jag ville. Efter ett litet tag gav jag också upp mina försök att göra en stilig sida och gick över till att göra en lite utflippad 90-tals revival till sida som har lite för mycket bilder, lite för mycket färger, dock inga "under construction" skyltar… Hade inga jättestora problem överlag, men jag fick ännu en gång problem med sökvägen till databasfilen, vilket gjorde att de ändringar jag gjorde på databasfilen i realiteten gjordes på en annan fil och syntes därför förstås inte på sidan. Annars var det ju ett väldigt smidigt sätt att lägga in saker i en databasfil och ändra i den filen, hellre än att ta olika objekt från databasfilen och skapa egna artiklar i HTML. Största problemet är nog mina begränsade kunskaper i PHP. Detta hindrar mig från att göra vissa saker som säkert är ganska enkla.

1.2

Jag visar objekten på två olika sätt; som ett HTML-baserat bildgalleri och ett PHP-baserat bildgalleri. I det HTML-baserade galleriet kan man klicka på en bild och få se bilden på en egen sida, i större format. I det PHP-baserade galleriet visas bilderna en och en och tillsammans med en kort beskrivning. Artiklarna la jag till passande objekt till. Detta gjorde jag i själva databasfilen, både mitt i artiklarna och som ett objekt tillhörande artikeln. Den längsta artikeln ligger på en egen sida, tillsammans med några av bilderna tillhörande artikeln. Jag använde blockquote för att få en "tidningskänsla" på artikeln, med lite olika storlek på fonts för att göra den mer läsbar. Jag har en login funktion som gör att en administratör kan lägga till och ändra artiklar och objekt, kontrollera värden i sessionen samt ändra stylesheet.

1.3

Kursen hade ett intressant upplägg. Som campuskurs betraktat kan jag tycka ett det kunde ha varit någon ytterligare föreläsning men jag förstår att kursen är designad för att fungera även som distanskurs. Handledningen har varit bra, jag har fått hjälp med det jag behövt. Bra med ett forum så studenter kan diskutera med varandra.